zondag 1 januari 2006

De aarde is plat

'Voor neoliberalen is het technologische vooruitgang die economische ontwikkeling drijft, en zijn het de economische krachten die de maatschappij vormgeven.
Politiek en cultuur zijn volgens hem secundaire verschijnselen, soms in staat om vooruitgang af te remmen, maar nooit belangrijker dan de vooruitgang van de technologie en de productiviteit. Maar wat Friedman niet wil zien : terwijl het kapitalisme zich verspreidt, zendt het een schok door de wereld, vernietigt het volledige industrieën, culturen en regimes.
Je kan toch niet verwachten dat dat een vreedzaam proces is ? De belangrijkste trend van de jongste jaren is volgens mij dan ook niet de globalisering, maar het feit dat 20.000 mensen per dag onnodig sterven van honger en ziektes zoals malaria, terwijl de ontwikkelde wereld bij de pakken blijft zitten. Een groot deel van de wereld in inderdaad plat, maar dan platzak.'

John Gray van de London School of Economics, in zijn kritiek op het boek van Thomas Friedman 'De aarde is plat', geciteerd in De Tijd van donderdag 22 december.

Geen opmerkingen: