dinsdag 8 januari 2008

Verbondenheid


Religie betekent voor mij verbonden zijn met jezelf en met de andere. Daar komt het woord ook vandaan, van 'religare' of 'verbinden'. Als je erin slaagt volgens de natuurwetten te leven, zo vol en bewust mogelijk, in verbinding met de anderen, de dingen om je heen, de wereld, de kosmos, dan heb je een religieus leven geleid. Het betekent dat je de luistercapaciteit ontwikkelt om dat te kunnen. Dat je materialisme en egoïsme, de hinderpalen voor een genereuze ingesteldheid, uit de weg ruimt. En dat je tegelijk de moed hebt om te aanvaarden dat je er op een dag niet meer zult zijn.

(...) Los van de praktische beslommeringen van elke dag is het dàt waar mensen echt mee bezig zijn : de zoektocht naar verbondenheid met elkaar, met de wereld om hen heen.

Je kunt dat ook liefde noemen. (...) Wij mensen moeten zoeken om te kunnen zijn. In die zin zijn liefde en religie één en hetzelfde.

(...)Kunstenaars zijn ontzettend menselijk : ze hebben de menselijkheid in zichzelf tot hoge toppen ontwikkeld. Ze slagen erin het diepste in onszelf naar boven te halen, veel meer dan oppervlakkige, materialistische mensen dat kunnen.


Phillippe Herreweghe, dirigent, in De Tijd van zaterdag 29 december.

Geen opmerkingen: