woensdag 27 augustus 2008

Geluk is een vlinder

'De gelukkigste mensen, dat zijn waarschijnlijk niet de rijksten of de beroemdsten en waarschijnlijk ook niet degenen die het meest hun best doen om gelukkig te worden door daarover artikelen te lezen, daarover boeken te kopen en met de nieuwste rages mee te doen. Ik denk dat de gelukkigste mensen degenen zijn die hun best doen om vriendelijk te zijn, behulpzaam en betrouwbaar, en dat het geluk hun levens binnensluipt terwijl ze druk met die dingen bezig zijn. Je wordt niet gelukkig door geluk na te jagen. Geluk is altijd een bijprodukt, nooit het primaire doel. Geluk is een vlinder : hoe meer je er achter aan jaagt, des te harder vlucht het van je vandaan, en des te beter verstopt het zich. Maar als je ermee ophoudt het na te jagen, als je je vlindernetje opbergt en je gaat bezighouden met andere dingen, dingen die nuttiger zijn dan het najagen van persoonlijk geluk, dan zal het stiekem van achteren naar je toevliegen en op je schouder gaan zitten.'

Harold S. Kushner, in het boek 'Niets meer te wensen en toch niet gelukkig. Op zoek naar de zin van het leven', pagina 16.

Als ik zoiets 's morgens om half acht op de bus naar Brussel kan lezen, dan is mijn dag al geslaagd. Kushner is een Amerikaanse joodse rabijn. Zie ook de vorige tekst van R. Sharma over de rommel die we elke morgen te eten geven aan onze geest.

Geen opmerkingen: