vrijdag 16 januari 2009

Tijdelijke btw-verlagingen

'Gezinnen hebben door de financiële crisis heel wat vermogen verloren dat ze in de eerste plaats weer willen opbouwen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met heel wat onzekerheid over hun toekomstig inkomen en een mogelijk verlies van hun baan. Alle bijkomende inkomsten, belastingverminderingen of andere maatregelen om de koopkracht te behouden zullen bijgevolg niet geconsumeerd, maar gespaard worden. Ook de lastenverlagingen voor de bedrijven zullen enkel gebruikt worden om de balansen te verbeteren zonder impact op de werkgelegenheid. Effectievere maatregelen om een recessie te bestrijden zijn directe uitgaven door de overheid zoals het vervroegen van overheidsinvesteringen, of initiatieven die aanzetten tot onmiddellijke consumptie zoals tijdelijke btw-verlagingen. (...)

Hoe groter de huidige tekorten of hoe kleiner de overschotten, hoe meer de gezinnen zelf voor hun oude dag zullen moeten zorgen. Een rationele consument die onzeker is over zijn gezondheidszorg en pensioen zal reageren door vandaag minder te consumeren en meer te sparen om tegemoet te komen aan de latere hogere belastingen en vergrijzingkost. Hetzelfde geldt voor bedrijven. Waarom zouden zij vandaag investeren en tewerkstelling creëren als hun in de toekomst enkel maar besparingen en hogere belastingen te wachten staat? '

Gert Peersman, hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit Gent, in De Standaard van donderdag 15 januari. Het is wel jammer dat iedereen zegt dat we meer moeten consumeren om aan de crisis het hoofd te bieden. Vanuit puur economisch standpunt is dat inderdaad logisch, maar vanuit menselijk en maatschappelijk oogpunt ben ik niet overtuigd.

Geen opmerkingen: