zondag 4 september 2011

Poëzie lezen - Poëzie leren

Tony Vandeputte, gedurende vijftien jaar de topman van de werkgeversorganisatie VBO, kreeg in 2002 de diagnose van een pancreaskanker. In De Tijd van zaterdag 3 september staat een interview met hem.
Je ondergaat de gebeurtenissen en vaak is de ziekte sterker dan je lichaam. Zo sukkel je en kruip je verder. Tijd is gelijk aan ziek zijn. Of de zieke of de ziekte wint, is in mijn ogen geen kwestie van wilskracht. Het is een kwestie van geluk.
Vandaag is Vandeputte 65 jaar, en werkt in het VBO nog als algemeen adviseur van de organisatie. Zijn resterende mandaten bouwt hij rustig af. 
Ik leef niet permanent met de gedachte van de dood, maar wel met de gedachte van de broosheid der dingen. Alles kan kantelen, maar dat geldt voor iedereen. Bij mij kan het leven kantelen, maar bij u ook.
Ook bij een onzekere toekomst moet je plannen durven te maken. Ik lees graag en wil grondig Duits leren om de Duitse literatuur beter te leren kennen. Ik zou ook graag meer poëzie lezen en van buiten leren om het geheugen te trainen. Wat is er mooier dan dagelijks een gedicht lezen ? Het leven draait rond de kleine dingen. In de Dominicanenkerk in Het Zoute staat naast elk beeldhouwwerk een gedicht. Ze gaan over het leven of over het lijden. Zoiets kruipt in je lichaam.
Wat is er mooier dan dagelijks een gedicht lezen ? In het boek 'Une vie pour se mettre au monde' vertelt Marie de Hennezel over Stéphane Hessel (geboren in 1919 in Berlijn, ambassadeur van Frankrijk en bekend activist) en wat zijn geheim is om een goed geheugen te behouden :
"Apprendre chaque semaine un poème que l'on aime." Outre la mémoire qui se maintient ainsi, le fait de se réciter des poèmes qui font du bien à l'âme est aussi une façon d'entretenir son rayonnement intérieur.
Elke week een gedicht van buiten leren is zeer hoog gegrepen. Maar enkele zeer mooie gedichten van buiten kennen geeft je het plezier ze voor altijd bij je te hebben. En het geoefend geheugen is een nuttig neveneffect.


Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :