zondag 14 februari 2010

Een betere wereld

In november 2008 schreef ik 'Sloop de klaagmuur', een kort bericht over het boek Een betere wereld van Will Bowen. Met paarse armbanden wil hij het gemopper en geklaag, het roddelen en kritiek geven uit de wereld helpen. Als je jezelf betrapt op klagen of roddelen dan moet je het bandje wisselen van pols. Het streefdoel is om het bandje gedurende 21 dagen niet te hoeven verwisselen.

In november 2008 waren er al 5,7 miljoen bandjes verkocht. Vandaag staat de teller op 6,2 miljoen. Naar aanleiding van de nakende publicatie van een vervolg op het boek schrijft Filip Huysegems in De Standaard van zaterdag 13 februari een essay over optimisme.

Huysegems heeft nog enkele belangrijke inzichten genoteerd.

Echt optimisme is afwezigheid van angst. Want je hebt altijd een keuze: positief dan wel negatief, vertrouwen dan wel angst.

Het is een onomstootbaar ervaringsgegeven: wie optimistisch is, zal verhoudingsgewijs meer positieve dingen op zijn pad vinden.

Optimisme heeft niets te maken met omstandigheden. Het is een keuze.

Die armbandjesaffaire is zo gek nog niet. Professor Dirk Hermans (KULeuven) : 'We zijn allemaal nogal snel met kritiek. Na elk 'ja' volgt algauw een 'maar'. Wat ik kan meegeven uit de psychologische literatuur is dat je voor elk negatief commentaar best vijf keer bekrachtigt. Dat wil zeggen dat kritiek het effectiefst is, indien ingebed in vijf positieve opmerkingen.'

Veel mensen vinden dat klagen en roddelen een opluchtend effect hebben. Will Bowen : 'Nee hoor, je maakt het alleen erger voor jezelf. Als je klaagt, zul je meer dingen krijgen om te klagen.' Professor Hermans : 'Mensen krijgen misschien het gevoel dat hun frustratie geventileerd is, maar dat is een kortetermijn effect. In termen van gedrag ben je juist een reactie aan het aanleren. Met andere woorden, je traint jezelf in de klaag- of agressierespons.'

Optimisme is geen waanidee. Het is een morele plicht.

Met dat laatste kan ik enkel volmondig instemmen. Dat het al eens belachelijk overkomt en naïef lijkt neem ik er van harte bij. Het gesprek zal soms pijnlijk stilvallen als de klager met zijn verhaal geen instemming of bevestiging krijgt. Gelukkig zijn er nog vele andere leuke dingen om over te praten.


Geen opmerkingen: