dinsdag 16 februari 2010

EURO - EYPO

Hoe sterk is de Europese Unie ? Financiële speculanten - eigenlijk is dat nog een te vriendelijk woord voor deze groep mensen - vallen op dit ogenblik de staatsfinanciën aan van een aantal Zuid-Europese landen. Uitsluitend om redenen van eigen winstbejag drijven ze de staatsschuld van onder meer Griekenland de hoogte in. Griekenland wordt gedwongen om steeds hogere interesten te betalen op zijn leningen.

De andere landen van de Unie zien dit niet graag gebeuren. Allemaal worden ze immers – zijdelings – getroffen door deze speculatie omdat die de waarde van de euro verzwakt.

De speculatie tegen Griekenland heeft een reden. De Griekse overheid heeft jarenlang haar boekhouding vervalst om verliezen en problemen te verdoezelen. De huidige premier speelt nu open kaart en wil de situatie in alle transparantie terug rechttrekken. Hij krijgt veel tegenwind van de eigen bevolking want er moet bezuinigd worden. En de speculanten ruiken winst: aan een zwakke overheid kunnen ze veel geld verdienen.

Wat doen de andere Europese landen? Zij moeten kiezen: Griekenland uit de boot laten vallen ofwel het in de boot houden. Een verscheurende keuze blijkbaar, omdat Griekenland geen goede leerling is geweest in de Europese klas, meer zelfs, het heeft vals gespeeld.

Dat is een doorn in het oog van de sterkere landen, die trots voortvaren op een kompas dat vervuld is van de eigen goedheid en morele waarden.

Zo schrijft David De Cremer (hoogleraar business-ethiek in Rotterdam) in De Standaard van dinsdag 16 februari.

We zijn ervan overtuigd dat ons goed gedrag navolging en wederkerigheid verdient. Enkel dan zijn we bereid om over de brug te komen en onze medeburgers in het Europese landschap financieel verder te helpen.

Ook al zou een catastrofe in Griekenland erge schade toebrengen aan Europa, onze trots en onze eigenwaarde vinden we blijkbaar belangrijker. Eerst moet de ander een lesje geleerd worden. Heel herkenbaar, maar het is triest als zelfs onze leiders dat gedrag vertonen.

We vinden het erg moeilijk om iemand te helpen die zichzelf in nesten heeft gewerkt, zeker als het iemand is die we zeer goed kennen. Maar we zijn toch allen samen één unie ? Op onze euro-biljetten staat niet alleen EURO geschreven, maar ook EYPO. Gaan we deze Griekse letters uitwissen ? Met 27 landen hebben we aan mekaar trouw beloofd. Ook in kwade dagen ?


Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :

Geen opmerkingen: