woensdag 28 december 2011

Onsterfelijkheid

Het jaar loopt ten einde, er zijn nog slechts enkele dagen over. Daarna is het gedaan met 2011, het jaar komt niet meer terug. We kunnen er nog over vertellen, we hebben nog herinneringen, maar het is voorbij. Gelukkig weten we dat er dan een nieuw jaar komt, en we zullen het feestelijk inzetten. Zonder enige droefenis – doorgaans toch – nemen we afscheid van het oude jaar, net zoals we zonder enige angst – doorgaans toch – het nieuwe jaar beginnen.

Het gebeurt echter ook vaak dat we een periode met spijt afsluiten, of met enige onzekerheid en angst een nieuwe periode beginnen. De zomervakantie bijvoorbeeld, als die gedaan is zit er wat treurnis in mijn hoofd. De jaren van onze schooltijd waren op een dag voorbij. De eerste werkdag sluit een levensperiode af, met een dosis twijfels begint een nieuwe tijd. Trouwen is ook zowel het einde van een periode als een nieuw begin.

Zo zit uiteindelijk ons leven vol met einde en nieuw begin. We zijn er ons meestal niet van bewust, het gaat automatisch. Het verandert ons wel telkens weer. We zijn niet meer het kind dat naar school gaat. We zijn niet meer de jonge snaak die de wereld verovert. Met ons eerste kind worden we plots vader – er is niet alleen een nieuw kind, maar ook een nieuwe vader. Een oud leven is afgeschud, een nieuw leven begint.

Sommige veranderingen beleven we heel bewust en zijn niet gemakkelijk. De eerste keer dat ik vijf kilometer kon lopen was ook voorafgegaan door een aantal keren sterven. De eerste keer op het podium voor de auditie blokfluit was ook sterven. Sommige veranderingen zijn bruusk, niet zelf gekozen, en gaan gepaard met spijt en verdriet over iets dat voorgoed voorbij is of verloren is, met angst en onzekerheid over hoe het nu verder moet. Iedereen kan er wel voorbeelden bij bedenken.

Leven is dus haast een aaneenschakeling van sterven en opnieuw leven, een telkens overstijgen van het sterven, een proeven van een zekere onsterfelijkheid. Marc de Smedt citeert in zijn boek Eloge du silence de Roemeense auteur en filosoof Mircea Eliade:
Si l'on connaît déjà la mort ici-bas, si l'on meurt d'innombrables fois, continuellement, pour renaître à autre-chose, il s'ensuit que l'homme vit déjà ici-bas, sur la terre, quelque chose qui n'appartient pas à la terre, qui participe au sacré, à la divinité, il vit, disons, un commencement d'immortalité, il mord de plus en plus à l'immortalité. Par conséquent l'immortalité ne doit pas être conçue comme une survivance post mortem, mais comme une situation qu'on se crée continuellement, à laquelle on se prépare et même à laquelle on participe dès maintenant, dès ce monde-ci. La non-mort, l'immortalité doit être conçue alors comme une situation-limite, situation idéale vers laquelle l'homme tend de tout son être et qu'il s’efforce de conquérir en mourant et en ressuscitant continuellement.
Misschien kan dit besef van steeds opnieuw een beetje sterven en nieuw leven ons helpen om op een rustige manier te kijken naar ons finale eindpunt, dat allicht ook een nieuw begin betekent.

Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :

dinsdag 27 december 2011

Middagdutje

Wie vroeg opstaat heeft na het middageten wel eens de behoefte om de ogen te sluiten. Ik heb die praktijk voor mezelf – voor mijn huisgenoten – een naam gegeven: mijn oefeningen doen. Met de bedoeling het enig sérieux te geven. Alsof het een doktersvoorschrift is. Ik moet er niet voor gaan liggen, een comfortabele zetel is prima, een gewone stoel volstaat in vele gevallen ruimschoots. De ogen twintig minuten sluiten: Augenpflege noemt onze Duitse vriend het.

Het past niet overal, heb ik gemerkt. Een vergadering op het werk is geen geschikt moment. En het familiefeest moet in beperkte kring zijn opdat het geduld zou worden.

Marc de Smedt citeert in zijn boek “Eloge du silence” hoe de schilder Salvador Dali een korte maar doeltreffende siësta beschrijft. Dali beveelt aan om zich comfortabel in een zetel te installeren, de handen hangend over de leuningen. Tussen duim en wijsvinger van de linker hand hou je een sleutel vast, voldoende zwaar. Onder de sleutel op de grond heb je het schoteltje gezet van de koffie die je net gedronken hebt. En daarna kan het gebeuren :
Vous n'aurez qu'à vous laisser envahir progressivement par le sommeil serein de l'après-midi, comme la goutte spirituelle d'anisette de votre âme montant dans le cube de sucre de votre corps.
Wat een beschrijving ! 

Als de sleutel van tussen je vingers valt zal het geluid op het schoteltje je zeker wakker maken, en je kan gerust zijn dat het op het juiste moment is gebeurd, net toen je de overgang gemaakt had tussen bewustzijn en slapen. Meer is er niet nodig om weer klaar te zijn voor de rest van de namiddag.

Er zou een Engels woord bestaan voor dit wonder: a powernap. Nee, daarmee hoeft het niet voor mij. Met zo'n woord lijkt het alsof je er een inspanning voor moet doen. Geef mij dan maar wat Augenpflege.


Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :