zondag 31 mei 2009

Een gelukkig leven

Wat moet een mens doen en laten om een goed en gelukkig leven te leiden ? Wetenschappers van Harvard onderzoeken de kwestie al zeventig jaar lang in de allerlangste opvolgingsstudie aller tijden.
Karel Verhoeven schreef er in De Standaard van zaterdag 30 mei een lang artikel over. Enkele paragrafen heb ik aangestreept.
De gelukkigen ondervinden niet noodzakelijk minder tegenslag, ze kunnen gewoon beter met die tegenslag om. Ze hebben een mature manier om pijn, conflict of onzekerheid te verwerken. Niet hoeveel trauma een mens oploopt is van belang, maar hoe een mens dat trauma verwerkt. De gelukkigen kunnen de ongelukkigen een les geven in verduren.
Zijn verder factoren met een groot gewicht in de geluksbalans: niet roken (met stip op één als het op fysieke gezondheid aankomt), opleiding, een stabiel huwelijk, een beetje bewegen, en een gezond gewicht houden.
(...)
Ook depressie weegt zwaar op de fysieke gezondheid. Van de mannen die op hun vijftigste met depressie kampten, was nog voor hun 65ste zeventig procent dood of chronisch ziek. Pessimisten lijden ook fysiek meer dan optimisten.
(...)
En toch gaan de effecten van een gelukkige kindertijd niet zelden generaties mee: liefdevolle ouders maken gelukkige kinderen en kleinkinderen die liefde kennen. Gelukkige families zijn als bankrekeningen waar de intrest nooit wordt afgehaald: ze worden slapend rijk.
(...)
Eén van de gelukkigste mannen uit de studie, een rechter, gaf in zijn laatste interview zijn formule voor het gelukkig ouder worden: 'Deel met Socrates de zoektocht naar wijsheid, en onthou intussen dat nooit een antwoord gevonden zal worden. Oefen je hersencellen (Hercule Poirot), werk en heb lief (Freud). Toon respect voor de planeet. En blijf niet hangen bij het verleden, tenzij bij herinneringen waarin de zon scheen. '
(...)
Eigenlijk blijkt geld weinig relevant. Als puntje bij paaltje komt, maken op de lange termijn vooral menselijke relaties het leven gelukkiger, geholpen door een gezonde dosis zelfrelativering, veel energie en de nodige zelfbeschikking.
Voilà, nu weet ik ook weer wat er de volgende dertig jaar nog te doen valt. En te verwachten ?




Misschien vind je de volgende teksten ook interessant:

Geen opmerkingen: