dinsdag 2 juni 2009

Oordeel niet

Onze rechtse hersenen denken parallel, de linkse denken seriëel (zie meer hierover hier). De rechtse hersenen hebben oog voor het globale beeld, het geheel. De linkse hersenen zijn goed om te structureren, rationeel te denken, te vergelijken, te kwalificeren. Ze zijn graag bezig met de verschillen, de onderdelen.
De linkse helft zetten we graag aan het werk, die gebruiken we graag. Zozeer dat de rechtse helft te weinig gebruikt wordt. En dat helpt ons niet in onze menselijke relaties.
Om te rekenen en te schrijven hebben we onze linkse helft nodig. We moeten gestructureerd te werk gaan, geen fouten maken, netjes alles ordenen.
Menselijke relaties daarentegen hebben niets te maken met juist of fout, goed of slecht. Maar omdat we het zo gewoon zijn zullen we toch de mensen rondom ons ook 'wetenschappelijk' gaan bekijken. We gaan ze opdelen in vakjes, beoordelen, vergelijken. En zo loopt het fout.
'Oordeel niet' is een oude wijsheid, maar zeer moeilijk toe te passen. We hebben blijkbaar een grote behoefte om etiketjes te geven aan mensen. Nochtans hebben we het er moeilijk mee als anderen op ons een etiket kleven. We vinden terecht dat we niet in één etiket te vatten zijn, zelfs niet in twee, of drie...
I've never seen a lazy man;
I've seen a man who never ran
while I watched him, and I've seen
a man who sometimes slept between
lunch and dinner, and who'd stay
at home upon a rainy day,
but he was not a lazy man.
Before you call me crazy,
think, was he a lazy man or
did he just do things we label 'lazy' ?
Ik ben het boek 'Nonviolent Communication - A Language of Life' aan het lezen, van Marshall B. Rosenberg, de wereldauthoriteit inzake geweldloze communicatie. Het citaat hierboven komt uit zijn boek. Het boek begint met een hoofdstuk over 'oordeel niet'.
De Brusselse Thomas d'Ansembourg is eveneens expert in NVC (non-violent-communication). Hij benadrukt ook hoe onze manier van communiceren vrede en geluk kan brengen in de wereld, maar evengoed oorlog en haat in stand kan houden. Ik schreef eerder over d'Ansembourg volgende stukjes :
Ook al vinden we het niet fijn als anderen ons een etiket opkleven, voor onszelf doen we het soms toch ook ! We hebben niet veel tijd nodig om over onszelf een reeks 'slechte' eigenschappen op te noemen. Niet doen ! Hoe minder we een etiket voor onszelf gebruiken, hoe minder we het voor een ander zullen doen.

Misschien vind je volgende teksten ook interessant :

Geen opmerkingen: