dinsdag 18 augustus 2009

We zijn goed bezig

Soms heb je het gevoel dat je werk vanzelf gaat, je zit in 'the flow'. Hetzelfde kan zich voordoen met een groep mensen die samen - schouder aan schouder - iets realiseren, en merken dat het werk goed opschiet, ze kunnen zeggen we zijn goed bezig.

Het is een interessante oefening, nagaan voor jezelf wanneer je 'in the flow' zit. Of je afvragen waarom je er soms niet in slaagt 'op de trein te springen', of hoe het komt dat je uit 'the flow' geraakt.

Een buzz-woord hiervoor is ook tegenwoordig 'momentum', althans in het Engels / Amerikaans. De bedoeling is om dat momentum zo lang mogelijk te behouden. En daar loopt het dus wel eens mis, ook in bedrijven en organisaties. John Maxwell schreef daarover onlangs een lijstje bij mekaar : Momentum Breakers vs Momentum Makers.

Hij richt zich daarbij tot de verantwoordelijken van de organisatie, omdat zij soms schuldig zijn aan het verlies aan momentum.

  1. Focus (vs double-mindedness)
  2. The future (vs the past)
  3. Teamwork (vs individualism)
  4. Constructive attitude (vs critical attitude)
  5. Creativity (vs tradition)
  6. Passion (vs apathy)
  7. Character (vs dishonesty)
  8. Change (vs conformity)
  9. Gratitude (vs ingratitude - Denk aan wie de waterput heeft gegraven wanneer je van het water drinkt.)
  10. Action (vs indecision)

In het begin van deze blog gebruikte ik de woorden 'schouder aan schouder'. Ik denk dat er geen betere methode is om samen iets te realiseren, om vooruitgang te boeken. Wat Maxwell schrijft is belangrijk, maar het is jammer dat hij het moet schrijven, het zou evident moeten zijn.



Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :

Geen opmerkingen: