Umair Haque, in zijn blog op Harvard Business, heeft een duidelijk standpunt : laat AIG failliet gaan! Bij het begin van de crisis enige maanden geleden werd deze optie afgevoerd omdat het de ineenstorting zou betekenen van het ganse financiële systeem. Het zou een catastrofe betekenen.
Umair Haque spreekt echter over georganiseerde plundering in het kwadraat als hij het gedrag beschrijft van de financiële instellingen die hun risico's verzekeren bij AIG.
- Finaal ligt het risico van het faillissement van een bank bij de overheid. Dit is de laatste maanden perfect bewezen: een (grote) bank moet gered worden om een totale ineenstorting van het systeem te vermijden. Een aantal banken hebben grote winsten gemaakt gebaseerd op speculatie en al te grote risico's. Zolang het goed ging was er geen probleem. Als het mislukt - zoals vandaag - dan komt de overheid ter hulp, ze kan niet anders. Sommige bankiers hebben risico's genomen in de wetenschap dat ze nooit konden verliezen. Georganiseerde plundering. Umair Haque verwijst hier naar het artikel in The New York Times van David Leonhardt, The Looting of America's Coffers. De overheid is de ultieme verzekering bij overlijden.
- Daar bovenop komt AIG als verzekeringsmaatschappij in het spel. Extra risico's kunnen nu genomen worden, the sky is the limit. Als AIG het niet verzekert, dan is het de overheid.
Haque eindigt met woorden die zeer bitter zijn.
'Wow, what a surprise. Socialism for the rich, capitalism for the poor.It's time for a better kind of economy, based on a more constructive kind of capitalism. Capitalism 1.0 has produced systemic crises of exploitation, conflict, stagnation and nihilism across industries. Looting is just a financial subset fo these.After all - banks only looted their depositors. But Corporate America has been busy looting our environment, communities, health and happiness for decades.'
Ik onthou alvast twee dingen hier:
- De overheid mag zich enkel garant stellen voor de basis-activiteiten van een bank: deposito's, sparen, lenen. Al het andere is speculatie en mag niet door haar gewaarborgd worden. Al dat andere mag ook niet meer door een bank gedaan worden. Zoals vroeger... Het verbod voor banken om zich met meer lucratieve zaken in te laten is in de VS in de jaren '90 opgeheven door Bill Clinton ...
- Vandaag is er overal afkeer en walging tegenover de uitwassen van het kapitalisme, vooral in de VS. Er wordt nagedacht over hoe het anders kan, anders moet, in een land waar het kapitalisme werd verafgood. Ik hoop en verwacht dat we nog interessante dingen gaan meemaken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten