zondag 21 juni 2009

Niet met tegenzin

In een artikel Kerk: waarheen? in het tijdschrift Mensen Onderweg schrijft Harry Spee iets over de dogma's en hij citeert daarbij Karl Rahner, Duitse theoloog:

Dogma's zijn als lantaarnpalen die je in het donker even de weg wijzen om goed thuis te komen; alleen dronkaards klampen zich eraan vast.

Dogma's als verplichtingen...

Van zodra mensen iets doen omdat ze denken dat ze het moeten doen, zit er iets fout. Als ze denken dat er geen andere keuze is, dan zit er iets fout. Zeker en vast als het met tegenzin is dat het gedaan wordt. A la limite zou de leuze moeten zijn: doe nooit iets tegen je zin. Werk dat met tegenzin gedaan is, is niet goed gedaan. Dan zit er negativiteit in het gedane werk, en dat straalt af op je collega's, je huisgenoten, en op jezelf.

Strijken met tegenzin, belastingbrieven invullen met tegenzin, gras maaien met tegenzin, de tafel afruimen met tegenzin... Het is beter van dit alles niet te doen, dan het met tegenzin te doen. Je stapelt boosheid op in jezelf, zelfbeklag, verwijten naar anderen... STOP.

Hm, die werkjes moeten toch gebeuren, niet ? Is dit een pleidooi om alles maar te laten waaien en iedereen z'n goesting te laten doen ???

Neen, je mag de zaken niet bekijken alsof er geen keuze is. Er is altijd keuze ! En wij zijn zelf verantwoordelijk voor de keuze die we maken. We doen er dus goed aan om ons woordgebruik een beetje aan te passen. In plaats van ik moet strijken zeg ik: ik kies ervoor om te strijken. Niet meer: ik moet het gras maaien - maar: ik kies ervoor om het gras te maaien.

Er is veel kans dat je die woorden niet gemakkelijk uitgesproken krijgt. Dat betekent dat je eerst nog even moet nadenken, voor jezelf, waarom je het gras zou maaien. Misschien zal je dan toch enkele redenen vinden die voor jou, nu, interessant genoeg zijn om het gras te gaan maaien. Goed! Je zal gaan maaien omdat je weet waarom, je hebt gekozen voor interessante redenen. Zo wordt maaien nog leuk ook.

Het kan ook dat je - na even nadenken - besluit dat grasmaaien totaal geen zin heeft. En dat er wat anders moet gebeuren. Groenten planten misschien, of een betegeld terras, of een zandbak voor de kindjes. Maar je hebt zelf gekozen. Of nog niet gekozen. Je wil nog even nadenken. Of je moet wil eerst iets anders doen. Allemaal goed. Maar ga geen gras maaien tegen je zin. En besef dat je aldus een eerste stap zet naar vrede in de wereld.


Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :

Geen opmerkingen: