zondag 15 februari 2009

Geboden - Verboden

De Tien Geboden zijn eigenlijk verboden. Je zult niet stelen, niet liegen, geen ontrouw plegen enzovoort. Maar een verbod schept paradoxaal genoeg meer vrijheid, meent Karlijn Demasure (54).
'Denk aan ouders die met hun kinderen gaan wandelen in het bos, en bij een vijfsprong komen. De ouders zeggen: "Laten we deze weg nemen, want hij leidt naar het speelparkje. Dat is leuk!" De kinderen hebben dan eigenlijk geen keuze meer. De ouders kunnen ook zeggen: "Die weg nemen we niet, want die loopt dood." Dan laten ze de kinderen nog de keuze tussen de vier andere wegen. Zo is het ook met de Tien Geboden: ze bepalen niet hoe je je relatie moet invullen. Ze trekken de ondergrens.'

Karlijn Demasure heeft het boek 'Liefde ingebed, bakens voor een duurzame relatie' geschreven. In De Standaard van vrijdag 13 februari schrijft Veerle Beel over het boek en interviewt ze Karlijn Demasure.

Demasure was vroeger voorzitter van het Gezinspastoraal in Vlaanderen, maar is nu al twee jaar hoogleraar aan de oecumenische universiteit van Ottawa in Canada.

Geen opmerkingen: