zondag 14 juni 2009

Onkruid tussen groene scheuten

In De Tijd van donderdag 11 juni stond een artikel van Nouriel Roubini met een aantal alarmerende interessante zaken over de economische crisis. Roubini is bekend omdat hij de huidige crisis enige jaren geleden al zag aankomen.

Zoals velen vraagt hij zich af hoe het met de economie de komende jaren zal gesteld zijn. Hij waarschuwt en zegt dat er tussen de groene scheuten flink wat onkruid staat.

  • De werkloosheid zal nog erg hoog blijven (meer dan 10 procent in de ontwikkelde landen). Dat is slecht nieuws voor de consumptie, en voor al de winkels en bedrijven die daarvan afhankelijk zijn (er worden minder kleren gekocht, minder GSM's, minder auto's, minder computers, minder reizen geboekt, enzovoort).
  • Vele gezinnen zitten met schulden die ze niet kunnen afbetalen. Evenzo geldt dit voor heel wat bedrijven. Het verhaal van de banken kennen we reeds. Wegens hun groot belang is de overheid hier ter hulp gekomen. Maar voor de gezinnen en bedrijven zal dit niet zo zijn. De banken zullen dus opnieuw verlies lijden als ze hun leningen niet terugbetaald krijgen. Banken die verlies lijden zullen niet snel geneigd zijn om nieuwe leningen toe te staan.
  • In de landen waar de overheid zelf diep in de schulden zit zullen de inwoners nog sterker de broeksriem moeten aanspannen (de situatie in Letland is erg slecht bijvoorbeeld). Dit heeft ook ernstige gevolgen voor de buurlanden (Zweden !).
  • Al de actoren in de economie (de gezinnen, bedrijven en de overheid) zullen allereerst hun schulden proberen te verminderen. Dat is de eerste bekommernis. Meer consumeren zit er voorlopig zeker niet in. En wie weinig of geen schulden heeft is vandaag erg bang voor de toekomst. Zal ik mijn job kunnen houden ? Zal mijn huis misschien minder waard worden ? Hoeveel beleggingen ben ik voorgoed verloren ? Voldoende redenen om niet te consumeren, maar wel te sparen.
  • De banken zijn door de crisis zwaar beschadigd. Ze hebben steun gekregen van de overheid maar zitten nog met veel onzekerheden. Hun financiële basis was de laatste jaren ook erg klein geworden. Ze zullen om deze reden ook terughoudend zijn om veel nieuwe leningen toe te kennen, omdat ze het geld niet hebben of omdat ze het risico te groot vinden.
  • Met al deze parameters zo negatief zullen de meeste ondernemingen ook niet veel kunnen produceren, en zullen ze dus weinig aanwerven en investeren.
  • Als het geld zo moeilijk te krijgen zal zijn zullen de rentevoeten omhoog gaan. Geld lenen zal duur worden. Vooral voor de overheid is dat slecht nieuws, want die heeft het laatste jaar de schuiven bijna helemaal leeg moeten halen. De overheid zal bij de gezinnen en bedrijven misschien extra moeten aankloppen met uitgestoken handen om vers geld te vragen.
  • Sommige centrale banken drukken geld bij om de economie niet volledig te laten stilvallen. Dat is niet slecht, maar voorzichtigheid is geboden. We moeten vermijden dat dit extra geld niet opnieuw voor speculatie en risico's gebruikt wordt.
  • Ook al hebben we vandaag misschien de bodem bereikt, een economische groei zoals enkele jaren geleden zal niet voor binnenkort zijn.


Misschien vind je de volgende teksten ook interessant :

Geen opmerkingen: