zaterdag 13 juni 2009

Hoogopgeleid

In De Standaard van vrijdag 12 juni maakt Mia Doornaert zich vrolijk over een analyse van het verlies van de sociaal-democraten bij de Europese verkiezingen in de meeste landen.

Zij citeert de Nederlandse PvdA-minister van Onderwijs, Ronald Plaskerk :

De PvdA heeft het contact met de achterban uit de volkswijken verloren.

Er zijn te veel hoogopgeleide mensen in de PvdA.

Zij stipt aan dat onze SP.A ook al heeft vastgesteld dat ze te weinig mensen uit de bescheiden bevolkingsklassen onder haar gekozenen heeft. En dat de Franse socialisten, die op 7 juni eveneens rake klappen kregen, ervoor bekend staan dat ze 'een partij van intellectuelen en leraars' zijn.

Daar is op zichzelf niets mis mee, gaat Doornaert verder. En ze somt enkele personen op die - desondanks - hun socialistische partij naar successen leidden.

Ze besluit :

De sociaal-democraten moeten inzien dat ze opnieuw moeten luisteren naar 'de mensen' in plaats van naar de tv-debatten. Niet de opleiding is doorslaggevend, maar een gevoel van lotsverbondheid, en dat is verdwenen tussen het gewone volk en de linkse yuppies.

Ik dacht aan wat ik eerder schreef over de herder en zijn schapen:

Een herder ruikt naar zijn schapen, hun vuil zit in zijn kleren. Welk een opdracht is het niet om voor jezelf toe te laten dat 'het vuil' van een andere mens in jouw kleren zit.

Ik denk dat je pas dan kan zeggen dat je echt geluisterd hebt naar 'de mensen'.


Misschien vind je de volgende teksten ook interessant:

Geen opmerkingen: