woensdag 4 februari 2009

Chagrin d'école

'Normale kinderen leren niet graag. Ze spelen liever. Je moet ze dus voor je zien te winnen. Zodra je hen verveelt, haken ze af. Om een goede leraar te zijn, moet je een passie hebben voor je vak én voor kennisoverdracht. Die twee voorwaarden gaan niet noodzakelijk samen. Goede leraren hebben het vermogen om de leerstof tot leven te wekken. Zodra ze beginnen te praten, krijgen abstracte ideeën en concepten gestalte. (...)

De consumptiemaatschappij is een geduchte concurrent voor de leraar, omdat ze anders omgaat met tijd. Ze speelt in op verlangens en belooft onmiddellijke bevrediging, terwijl de leraar basisbehoeften vervult, zoals leren lezen, schrijven en rekenen, wat tijd kost en inspanning vraagt.(...)

Dat het onderwijs moet aansluiten bij het bedrijfsleven ? Dat is een oude ondernemersdroom, die volkomen absurd is. In de jaren 1960 moest de school zich zogenaamd richten op de metaalbewerking, in de jaren 1970 op de textielindustrie, in de jaren 1980 op transformatieproducten en daarna op elektronica. Dat slaat natuurlijk nergens op. Je moet ervoor zorgen dat een mens veelzijdig is, geen robot die wordt ingezet voor iets wat maar tien jaar duurt. (...)

Leren moet je zien als een verrijking van de persoonlijkheid. Elk leerproces begint met plezier. Het gaat met vallen en opstaan, maar je kunt de pijn verzachten. Daarom is het van kapitaal belang dat de leraar aardig is en over intellectueel en moreel gezag beschikt. Zonder liefde, zonder aandacht, wordt het een fiasco. (...)

Worden leerstoornissen te gemakkelijk gemedicaliseerd ?
Het is in de mode om problemen te medicaliseren. Dat is een gemakkelijkheidsoplossing, die te maken heeft met een persoonlijk onvermogen om zich om de ander te bekommeren. Zodra een kind voor moeilijkheden zorgt, verwijst de leraar het door naar een specialist. Dan is het zijn probleem niet meer. Dat is overigens niet typisch voor het onderwijs.




Daniel Pennac, in een interview in De Standaard Letteren van vrijdag 9 januari. Hij heeft het boek geschreven 'Chagrin d'école' dat nu vertaald is als 'Schoolpijn'. Ik overweeg om het op mijn lijstje van te kopen boeken te zetten, beter, te lezen boeken.

Geen opmerkingen: