donderdag 26 februari 2009

Ingrijpende gebeurtenissen

In Mensen Onderweg van januari-februari dit jaar lees ik in een artikel van Maurits Gilissen over troosten enkele zinnen over hoe mensen behoorlijk pijn kunnen oplopen aan het leven en aan elkaar. (...) 

Er zijn zovele ingrijpende en aangrijpende gebeurtenissen waardoor je leven overhoop komt te liggen. (...) Het leven verliest een kleiner of groter stuk van zijn zin en betekenis, en je staat voor de belangrijke opgave om uit te zoeken hoe het nu verder moet. Verdriet is dan een van de manieren waarop mensen op leed kunnen reageren. Andere reacties zijn opstandigheid, verbittering, vereenzaming, een vlucht in hard werken of in een of andere vorm van verslaving. Sommigen gaan berusten, anderen koesteren hun verlies en gaan zich erin nestelen.

In een totaal andere context las ik gisteren op de website van Giantimpact.com een artikel van John C. Maxwell getiteld Failing Forward. Een wat rare titel, over hoe je bij mislukking en verlies toch vooruit moet denken. Hij geeft enkele suggesties.

  • Baseer je zelfwaarde niet op je prestaties, maar zorg voor een gezond zelfbeeld dat niet afhankelijk is van externe gebeurtenissen. Als er iets misloopt moet je het niet als een mislukking beschouwing maar als een kans om iets te leren over hoe je oordeelt en handelt in dergelijke omstandigheden.
  • Wijs andere mensen niet met de vinger, je verzinkt daarmee in een slachtoffer mentaliteit en legt je lot in handen van buitenstaanders. 
  • Bekijk de mislukking niet als een gat waarin je nu voor eeuwig vast zit, maar als iets tijdelijk. Wentel je niet in de mislukking, het is geen levenslange ziekte die je opgelopen hebt.
  • Heb realistische verwachtingen, streef niet onophoudelijk naar perfectie. Iedereen maakt fouten, bedenk dus hoe je ermee zal omgaan.
  • Besteed geen tijd aan het oplijsten van je gebreken, anders vergeet je je sterke kanten. Je hebt talenten gekregen, zoek liever uit hoe je die steeds meer kan inzetten.
  • Er is méér dan één weg in het leven. Het staat je vrij om een andere weg te bewandelen.
  • Blijf niet piekeren over misstappen en blunders, je vermindert zo je zelfvertrouwen. Probeer de negatieve emoties snel te vergeten. Denk er even over na: je kan het verleden toch niet veranderen.
Hij besluit : My hope is that anyone who has suffered setbacks recently will be able to seperate life's unfortunate events from their self-worth. Failure, like death and taxes, will happen. Your response to failure holds the key to your future.

Gilissen heeft het ook over unfortunate events. Hij staat stil bij wat die aan mensen kunnen doen. Niemand blijft zonder emoties bij verlies en ongeluk. Ook Maxwell niet. Maar hij herinnert eraan dat er wegen zijn om er niet aan ten onder te gaan.


Geen opmerkingen: