Waarom komen mensen te laat op een bijeenkomst of vergadering ?
- Niet kunnen stoppen. - Mensen komen te laat omdat ze niet kunnen stoppen met datgene waarmee ze bezig waren. Ze zitten in de 'flow' van een bezigheid, gaan er volledig in op, en willen er nog niet uitstappen. Wat ze nu doen is belangrijker - of leuker - dan wat daarna komt. De bezigheid kan vanalles zijn, van werken in de tuin, muziceren, TV-kijken, een boek lezen, rusten. Stoppen is niet eenvoudig.
De structuur van onze dagen is minder dan vroeger verdeeld in vaste blokken. We hebben meer vrijheid om zelf te kiezen wanneer we met iets beginnen, en wanneer we ermee stoppen. De dag is meer gestructureerd volgens de taken die we doen, dan volgens vaste tijdsblokken. Zelfs de dagelijkse trek naar het werk hoeft niet meer vast te liggen, want we werken in een systeem van glijdende uren. We kunnen wat langer werken als we dat wensen, of ook wat vroeger stoppen.
Als we een indeling hanteren op basis van de taken die we te doen hebben, dan stoppen we pas als de taak afgewerkt is. Als de taak snel is afgewerkt, dan hebben we geluk, dan kunnen we wat vlugger met de volgende taak beginnen.
We kunnen de dag ook indelen volgens een vast ritme dat niét gekoppeld is aan de duurtijd van taken. Zoals op school. We werken tot de bel gaat. Als de taak nog niet klaar is, dan werken we verder nà de pauze. In een klooster is de dag (en de nacht !) ook volgens een vast rooster ingedeeld.
Een dagindeling op basis van taken leidt tot een gevecht tegen de tijd. Als we snel werken - tegen de tijd - dan kunnen we méér doen. Of dan hebben we daarna wat tijd over om iets 'leuks' te doen. De tijd wordt een vijand, een stressfactor.
Een dagindeling op basis van een vast ritme is geen gevecht met de tijd. Als de bel klinkt leggen we de pen neer. Na de pauze of na het gebed werken we verder. Deze indeling is zeldzaam geworden. Zelfs als we we zelf in alle vrijheid onze dag kunnen indelen, dan zullen we eerder kiezen om dat te doen op basis van de taken of aktiviteiten, dan wel op basis van vaste periodes of tijdsblokken.
We zijn dus verleerd om te stoppen met ons werk. Ook al kan het heel heilzaam zijn om even te onderbreken. En en passant zijn we dus ook dikwijls te laat voor de volgende aktiviteit. - Niet willen stoppen. - Mensen komen te laat omdat ze geen tijd willen verliezen. Als ze te vroeg zouden aankomen, dan moeten ze enige tijd 'nutteloos' wachten, en tijd is zo kostbaar, er moet nog zoveel gedaan worden. Ze trachten dus om net op tijd te komen, dus eigenlijk een beetje te laat.
Wie in deze gedachtengang wél enige tijd op voorhand aanwezig is, die geeft aan dat hij eigenlijk niet zo veel om handen heeft, blijkbaar tijd genoeg heeft. De drukdoende mensen zullen er dus wel voor zorgen om niet die indruk te wekken. Wie een beetje te laat toekomt op de vergadering is dus iemand die met belangrijke zaken bezig is. Dus : belangrijke mensen komen steeds te laat.
Wie zichzelf belangrijk vindt zal dus ook weinig moeite doen om op tijd te komen. Die kan het zich veroorloven om de anderen te laten wachten, die zijn immers minder belangrijk.
Vraag: hoe belangrijk vinden deze belangrijke mensen het dat de ànderen op tijd zijn ?
En toch is het mogelijk om op tijd te zijn. Om het vliegtuig te halen voor de reis naar het buitenland bijvoorbeeld. Waarom ? Omdat je hier niet 'wat later' kan toekomen. 'Te laat' betekent hier : totaal niets meer, alles kwijt. Tenzij je een eigen vliegtuig hebt...